Петриківська районна бібліотека

Четвер, 16.05.2024, 00:10

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2014 » Серпень » 7 » Петриківка на ярмарку бібліотечних інновацій-2014
17:29
Петриківка на ярмарку бібліотечних інновацій-2014

24 липня 2014 року, на головній мультифункціональній арені – НСК «Олімпійський» - відбулася заключна подія програми «Бібліоміст» - четвертий ярмарок бібліотечних інновацій.  Тема цьогорічного ярмарку - «Сучасна бібліотека: міст ваш!».Обмінятися досвідом з колегами, дізнатися про нові тренди у бібліотечній справі та розказати про власні здобутки і плани на майбутнє в цьогорічному ярмарку приїхало більше тисячі учасників зі всієї України. Сучасна бібліотека: міст ваш!» - четвертий ярмарок бібліотечних інновацій став заключною подією програми «Бібліоміст». На цей захід завітали директор РКЗК «Петриківська ЦБС»Насонова Оксана та заступник директора по роботі з дітьми Шумейко Наталія.

  Як і обіцяли організатори на ярмарку можна було «Купити» низку ресурсів та ідей, створених за час роботи програми, які допоможуть бібліотекам України розвиватися і впроваджувати нові послуги для громади конференц-залах та на лаунж-зоні найбільшої арени країни проходять різноманітні майстер-класи. Учасники вже дізналися багато нового про портал Вікіпедії та прийняли участь у діалозі на тему: «Як визначити та показати соціально-економічну цінність бібліотеки». Сидячи в великому залі Національного спортивного комплексу «Олімпійський» декорованого паперовими корабликами, створювалось враження присутності на великому пароплаві, що пливе до незвичайного зіркового мосту, прямуючи до якого одержуєш великий багаж знань. Привабливими вогниками виблискував девіз ярмарку «Міст ваш!» вселяючи надію на те, що багато цікавого можна буде побачити і відчути, чим живуть сучасні бібліотеки, і який спектр можливостей надають українцям.
          Зі словами привітання до учасників звернуласяперший заступник міністра культури України Олеся Островська-Люта. Вона наголосила на тому, що сучасні бібліотеки є центрами для об’єднання діалогу у суспільстві, а головне – на них  лежить велика відповідальність як громадських центрів і в т.ч. по промоції  читання.   

Президент Української бібліотечної асоціації (УБА) – Ірина Шевченко побажала продовження справ, започаткованих програмою «Бібліоміст» та навчання бібліотекарів у регіональних тренінгових центрах. 

Головний меседж її виступу – «Міст Ваш – міст Наш!»      

         Директор програми «Бібліоміст» - Матей Новак дав оцінку співпраці з українськими бібліотеками протягом  5 років, і наголосив на тому, що сучасні бібліотеки – бібліотечна сім’я, яка вирішує проблеми громади. Сучасні цінності відрізняють сучасну бібліотеку від старої. Головні перетворення і рухи відбулися в головах бібліотекарів, вони стали дивитися на речі зовсім іншими глазами і головне – вийшли із зони «льодяного комфорту».

Головним меседжем його виступу стали слова:  Сучасні бібліотекарі – справжній професійний спецназ, якому не заважають ніякі перешкоди.   

Цьогорічний конкурс «Супербібліотекар» проходив у форматі   TED. Із 200 учасників до півфіналу дійшли чотири: Наталя Шамрай-Яблонська (Миколаїв), Наталя Спаріхіна (Дніпропетровськ), Світлана Приймак (Кіровоград) та Лариса Лаптєва (Рівне).

У півфінілі вони поділилися своїми бібліотечними історіями успіху. А учасники Ярмарку за допомоги бюлетенів визначили переможця. 

Більшість голосів визначили  переможця- це Лариса Лаптєва, яка і стала «Супербібліотекарем – 2014». Її фінальна конкурсна промова ( 60 секунд) викликала шквал аплодисментів. Так, саме таким повинен бути справжній бібліотекар – креативним, наполегливим, прискіпливим і з гумором.   

     На презентації курсів дистанційного навчання, які розробили спеціалісти  програми «Бібліоміст, познайомилися з основними темами та правилами користування як на дисках так і в режимі онлайн.   

Тож, навчання триває!

Традиційним для Ярмарку був конкурс постерів, які представили бібліотеки-учасники. Наша Петриківська районна бібліотека для дітей теж не пасла задніх,на конкурс було представлено постер «60 років на бібліотечній орбіті дитинства».
Переможцем став постер Диканської бібліотеки Полтавської ЦБС. 

Ще одним традиційним ярмарковим конкурсом став «Бібліокінофест» - конкурс бібліотечних відео. Цього року конкурс мав безліч номінацій, в яких було визначено переможців. Вони отримали нагороди від програми «Бібліоміст» та УБА. 

А «володарів оскарів» визначили таким чином: бронзова статуетка пішла до Волинської бібліотеки для дітей, срібна до Полтавської бібліотеки для юнацтва ім.О.Гончара. 
Головна золота нагорода дісталася Дніпропетровській ОБМ  ім.М.Свєтлова. 

     За словами директора програми «Бібліоміст» Матея Новака, особливо актуальними на сьогодні є послуги з е-урядування, які надають модернізовані бібліотеки по всій країні. Було цікаво дізнатись, що протягом останніх трьох років десять мільйонів українців скористалися безкоштовним інтернетом в бібліотеках по всій країні завдяки програмі «Бібліоміст». Працювати з технологіями та інтернетом більше половини з них навчили саме бібліотекарі. Сучасні бібліотеки для кожного з цих людей стали трампліном до успіху, а для країни - мостом для культурного та економічного розвитку.
     Цінні подарунки-знання після участі у майстер-класах з IT від випускників програми «Сучасний бібліотекар», тренінгах, презентаціях дистанційних курсів, відвідування «кімнати жахів» бібліотечного піару, перегляду кращих робіт фестивалю бібліотечного відео «Бібліокінофест-3» отримали учасники ярмарку .

На ярмарку відбулася презентація курсів дистанційного навчання за такими курсами "Орієнтація на клієнта", "Адвокація", "Ефективні зв’язки з засобами масової інформації для сучасних бібліотек", "Основи моніторингу та оцінки діяльності публічних бібліотек","Бібліотеки - мости до е-урядування", "Залучення фінансування з місцевих джерел (локальний фандрейзинг)".  Кожному учаснику ярмарку було вручено такі навчальні курси для бібліотекарів, також  в торбинку було вкладено ще багато корисних матеріалів: "Технічний довідник бібліотекаря" - на допомогу використання комп’ютерної техніки,  "Розумні  інвестиції. Соціально економічна цінність бібліотек».  Учасників Ярмарку зустрічали величезні вази з неймовірними білосніжними гладіолусами. 

Заключний ярмарок і церемонія закриття залишили яскраві враження,
щирі емоції, легкий сум і як завжди дали поштовх до нових звершень. 

Ми прожили п’ять років з програмою "Бібліоміст" - 

це були чудові наповненні руху роки, все тепер міст наш,  дякуємо за все! 

 

Переглядів: 769 | Додав: Flash | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 32

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0