Петриківська районна бібліотека

Середа, 15.05.2024, 19:54

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2013 » Листопад » 1 » На шляху до "Відкритої бібліотеки"
11:48
На шляху до "Відкритої бібліотеки"

29-30 жовтня  2013 року у Кіровоградській ОУНБ за підтримки програми «Бібліоміст» пройшла Міжнародна науково-практична конференцію «Трансформація бібліотечного простору - шлях до «Відкритої бібліотеки»». Конференція зібрала представників бібліотек з Вінницької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської та Черкаської областей. До складу делегації від Дніпропетровської області увійшла заступник директора по роботі з дітьми РКЗК «Петриківська ЦБС» Шумейко Наталія Степанівна.

 Програма  заходу була надзвичайно насиченою та змістовною:

 Пленарне засідання «Відкрита бібліотека, принципи сучасного бібліотечного дизайну» обєднало всіх присутніх ідеєю формування креативного професійного мислення в умовах трансформації бібліотечного простору у соціальному середовищі. Учасники заходу обговорювали сутність і типологію бібліотечного простору,кращі архітектурні проекти бібліотек.     Під час доповідей визначали роль дизайну у формуванні та сприйнятті внутрішнього простору бібліотеки. Надзвичайно важливою визнали трансформацію інформаційного простору шляхом об’єднання інформаційних ресурсів регіональних інформаційних центрів (бібліотека – музей – архів – бізнес). Доповідачі рекомендували нові форми роботи з користувачем у віртуальному просторі: Web 2.0, Web 3.0, ЕДД, RSS як засіб популяризації інформаційних ресурсів та послуг публічних бібліотек, в т.ч. віртуальні подорожі бібліотекою як активна форма реклами бібліотеки. Обговорювалися умови поступу до відкритого суспільства з урахуванням міжнародного досвіду.

  Дискусійна платформа «Як зробити партнерство громадської організації та бібліотеки ефективним» дала можливість обґрунтувати   розвиток партнерського співробітництва бібліотек з громадськими організаціями, а також те,що взаємовідносини з органами місцевого самоврядування сприяють зміцненню їх ресурсної бази, розширенню асортименту бібліотечних послуг, поліпшенню якості інформаційно-бібліотечної діяльності, становленню бібліотеки як соціально-культурного інституту.

Обговорення теми «Фізичний простір бібліотеки: пошук нових рішень і форм організації» дало розуміння того, що відхід від традиційного,домінація відкритого простору(відчуття затишку та відкритий доступ) значно підвищить комфорт у бібліотеках. Говорилося про роль дизайну у формуванні та сприйнятті внутрішнього простору бібліотеки. Бібліотека - це науковий, інформаційний, освітній, навчальний, просвітницький, дозвіллєвий центр, який потребує відповідної організації внутрішнього простору та зовнішнього вигляду. Сучасні архітектурні та дизайнерські рішення все більше орієнтуються на створення умов, які б дозволили організувати комфортне середовище для отримання інтелектуальних знань та забезпечення високого рівня і якості обслуговування. Пріоритет у цьому напрямку роботи належить, безумовно, господарям книгозбірні - бібліотекарям.

 

.

Переглядів: 877 | Додав: Flash | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 32

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0