Петриківська районна бібліотека

Вівторок, 14.05.2024, 03:12

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2013 » Грудень » 22 » «Є контакт!Бібліотека і молодь : творче партнерство заради майбутнього»
19:29
«Є контакт!Бібліотека і молодь : творче партнерство заради майбутнього»

     2 грудня 2013 року директор РКЗК «Петриківська ЦБС» Оксана Насонова мала змогу розкрити тему виступу , надзвичайно важливої та актуальної, на сьогодні       «Є контакт!Бібліотека і молодь : творче партнерство заради майбутнього» на обласному семінарі для працівників,що обслуговують юнацтво в публічних бібліотеках Дніпропетровської області  «Призначення бібліотек в системі розвитку життєтворчості молоді»(на базі Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді імені Свєтлова). Свій виступ  директор розпочала словами вірша Альони Загребельної «Ми - просто молодь!»

Ми  лише  молодь  нашого  народу,            Ми  –  зброя  для  майбутнього  і  влади,
Його  плоди,  що  зріють  для  життя.
         Ми   дим,  що  вітер  віє  врізнобіч.
Ми
   ті  терпкі  красиві  краплі  глоду,      Ми  прагнемо  до  спокою  і  правди
Які  не  хочуть  визріть  для 
гниття.             Спіткаючись  об  спотички  сторіч…     

                   

       Тема формування молодої особистості надзвичайно важлива, адже активна життєва позиція молоді – запорука нормального функціонування суспільства. Саме ця соціальна група закладає основи майбутнього благополуччя будь-якої країни. Від того, на скільки молодь глибоко інтегрована в усі сфери життя залежить напрямок і темп розвитку суспільства. Саме сучасним молодим людям потрібно буде сформувати політичну еліту дня завтрашнього. Уже ціле покоління молодих людей виросло в принципово іншому політичному й соціальному просторі. Українська молодь орієнтується скоріше не на досвід і цінності своїх батьків, а на актуальні знання сучасності.  Молоді люди як губка вбирають в себе демократичні цінності і вже не уявляють своє життя без свободи самовираження. Сьогодні вони критично висловлюють свою думку на адресу існуючої державної політики, політиків, відкрито дискутують зі ЗМІ тощо.

   Одним з найважливіших завдань державної молодіжної політики є громадянське,

національно-патріотичне виховання підростаючого покоління, його залучення до соціально-політичних та економічних перетворень, процесу інтеграції України до світової спільноти. Ці напрями закладені в державних,обласних та районних  програмах та проектах, зокрема бібліотеки Петриківської РБ та РДБ працювали над такими програмами та проектами :                - комплексна бібліотечна програма «Бібліотека – центр соціальної підтримки молоді на 2011-2014 роки»;

- програмно-цільовий проект на 2016 роки «Петриківка – коштовна перлина України»;

- участь у конкурсі проектів на 2013 рік «Простір для творчості» «Творчі майстерні» «БІБЛІО – АРТ-ТЕРИТОРІЯ»: незвичайне стає реальним»;

- цільова бібліотечна програма на 2013-2014 роки «Кобзар у вашому домі»;

-  проекти співпраці бібліотеки з громадою «Бібліотека і громада: будуємо мости взаємодії», проект «До бібліотечного Евересту разом з громадою» та «Літо в новому форматі: разом дієвіше, змістовніше, яскравіше»;

- проект «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету ІУ» «Інтеграція громади в бібліотеці – крок за кроком».

      Саме публічна бібліотека є найкращим місцем для популяризації не лише загальнолюдських цінностей, забезпечення інформаційних потреб мешканців зони обслуговування та надання можливості міжособистісного спілкування, а й ідеальним місцем для популяризації української книги серед молоді та виховання у них гордості за свою малу Батьківщину.

         Сьогодення вимагає від публічних бібліотек якісно нового підходу до своєї діяльності. Бібліотеки вимушені щоденно заявляти про себе як соціально-необхідну установу, котра може забезпечити якісне та оперативне задоволення інформаційних потреб користувачів. У своїй роботі з юнацтвом бібліотеки постійно перебувають у творчому пошуку, прагнучи створити умови для самореалізації юних читачів, їхнього спілкування, поповнення інформаційного багажу, повноцінного проведення дозвілля. Бібліотечні працівники намагаються цілеспрямовано впливати на духовний розвиток молодих людей, прищеплювати повагу до загальнолюдських цінностей, формувати гармонійну особистість.

 Бібліотеки Петриківщини в своїй роботі з молоддю прагнуть до пошуку нового, що відповідало б і вимогам часу і зростаючим потребам молоді. Дякуючи програмі «Бібліоміст» та наполегливості  моїх колег, сьогодні ми маємо можливість надати своїм користувачам дорогу в інформаційний  інтернет – простір, надати нові форми спілкування, нові послуги. Перед нами відкрилися зовсім інші можливості  щодо реалізації  бібліотечних програм.     За роки, прожиті у незалежній державі, відбулося багато змін в людській свідомості, у свідомості читачів і самих бібліотекарів. У них інші пріоритети, інше бачення світу, інше життя. І це зобов'язує бібліотечних працівників бути в постійному пошуку цікавих підходів, форм роботи з читачами. Ми бачимо і проблеми, що стоять на перешкоді повноцінного забезпечення інтелектуальних, духовних і інформаційних потреб молоді.       «Молодь – наше майбутнє» – це гасло завжди актуальне, особливо сьогодні. Саме молодому поколінню доведеться будувати майбутнє української держави, вирішувати багато питань соціально-політичного та економічного порядку.  

      З усього сказаного зовсім не варто робити висновок, що бібліотечне обслуговування молоді тільки й того, що дедалі поліпшується. Залишаються складними питання комплектування фондів, матеріально-технічного забезпечення, кадрове. Але завдяки нашій з вами наполегливій праці є всі підстави для того, що бібліотеки й надалі будуть для молодого покоління широко та привітно відчиненою брамою у світ знань, професійного вдосконалення, сприятимуть активній участі молоді у побудові демократичного суспільства в державі.

 

Переглядів: 1368 | Додав: Flash | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 32

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0